
Raggie Jessy Rithaudeen
سياڤا يڠ برچاكڤ بنر – محي الدين اتاو انطاني لوك؟
Cuba teliti senario ini:
Tan Sri Muhyiddin Yassin berjumpa dengan Anthony Loke dan Datuk Seri Anwar Ibrahim dan menjanjikan jawatan Timbalan Perdana Menteri kepada Anwar.
Kedua-dua Loke dan Anwar bersetuju dengan tawaran Muhyiddin, dengan syarat Muhyiddin perlu menumbangkan kerajaan pimpinan Datuk Seri Ismail Sabri terlebih dahulu.
Jika Muhyiddin berjaya tumbangkan kerajaan, Anwar dan Loke menjanjikan sokongan Pakatan Harapan terhadap Muhyiddin.
Bagaimana pun, sokongan ini hanya akan disuarakan secara peribadi apabila Yang Di Pertuan Agong bertemu dengan semua ahli parlimen.
Maknanya, sokongan Pakatan Harapan terhadap Muhyiddin perlu dirahsiakan sehingga pertemuan di antara Yang Di Pertuan Agong dan ahli-ahli parlimen berlaku.
Namun, disebabkan Datuk Seri Shafie Apdal mendedahkan majoriti Muhyiddin, rahsia sokongan Pakatan Harapan terhadap Muhyiddin terbongkar.
Disebabkan itu, Loke tiada pilihan melainkan membuat penafian.
Logik bukan?
Namun, ini hanyalah satu senario.
Disebabkan senario ini wujud, kita tidak mungkin akan tahu siapa yang bercakap benar – Loke, atau Muhyiddin.
Pada tanggapan saya, Shafie sengaja melontarkan isu ini untuk melihat reaksi Anwar dan Loke.
Bijak Shafie ni…
